Tipurile de cumparatori - doar unul din subiectele pierdute din vedere de agentii imobiliari

Cu cat stii mai multe despre categoriile de cumparatori de pe piata, cu atat esti ma pregatit ca agent imobiliar pentru a face marketingul caselor si a le oferi cumparatorilor ceea ce au nevoie cu adevarat.

In imobiliare exista la nivel international o clasificare a cumparatorilor:

  • cumparatorii de prima casa
  • cumparatori de casa mai mare
  • cumparatorii de casa mai mica
  • cumparatorii care se relocheaza
  • cumparatorii de case de vacanta
  • investitorii

Prin evidentierea anumitor caracteristici ale unei case, agentul imobiliar poate sa se adreseze nevoilor si dorintelor speciale ale fiecarui segment de piata. Un agent imobiliar profesionist trebuie sa aiba abilitatea unica de a satisface nevoie unui cumparator de casa prin oferirea casei sau apartamentului potrivit, astfel incat atat cumparatorul cat si vanzatorul sa obtina ceea ce au nevoie si doresc dintr-o casa.

Daca esti vanzator de casa te poti afla si tu intr-una din categoriile de mai sus. Ce o sa faci dupa ce vinzi? Te vei muta intr-o casa mai mare sau intr-una mai mica?

Nu este acum momentul sa descriem caracteristicile si nevoile fiecaruia dintre tipurile de cumparatori pe care noi la REALPRO le avem in vedere, insa desi nu fiecare cumparator sa incadreaza exact in tiparul general, o analiza detaliata a fiecarui tip de cumparator existent pe piata ne poate oferi o idee generala cu privire la ceea ce e important si cum putem sa ne adresam cu succes fiecaruia dintre cumparatorii activi pe piata.

Dar cati dintre cumparatorii de pe piata sunt cumparatori de prima casa? Pe plan international cam 1 din 3 cumparatori este cumparator de prima casa. Dar la noi? Cati cumparatori de case mai buna exista pe piata? Ce profil au ei?... etc. etc.

Pentru noi la REALPRO este foarte important sa stocam si sa analizam aceste tendinte pentru ca astfel putem sa le oferim clientilor nostri un plan de marketing personalizat. Din pacate este foarte greu sa centralizam astfel de informatii la nivelul comunitatilor locale de agenti imobiliari pentru ca, dupa parerea mea, comunicarea profesionala dintre agentii imobiliari din Romania este aproape ZERO!

Pentru mine este de neinteles faptul ca subiecte ca acesta si altele esentiale pentru profesia imobiliara lipsesc cu desavarsire din preocuparile majoritatii agentilor imobiliari din Romania. Au loc concomitent multiple discutii online intre agentii imobiliari, pe forumuri publice sau in grupuri private, insa este aproape imposibil sa participi la un schimb de informatii sau la o dezbatere axata pe aspecte concrete ale vanzarilor si profesiei imobiliare, deoarece discutiile sunt intotdeauna monopolizate de un grup restrans de agenti imobiliari sau anonimi guralivi care pastreaza discutia daca nu in domeniul vulgarului macar in cel al superficialitatii. As putea sa dau nenumarate exemple de astfel de discutii online fara cap si coada...

Oare agentii imobiliari din Romania chiar nu au nimic de invatat de la colegii lor, despre piata imobiliara sau despre profesia de agent imobiliar? Oare agentii imobiliari din Romania nu au nimic concret sa le comunice cumparatorilor si vanzatorilor de case, nu gasesc nimic ce ar trebui impartasit din cunostintele lor specializate privind imobiliarele?

Comentarii

O precizare de nuanta daca

O precizare de nuanta daca imi este permis.
Afirmatiile ca un agent imobiliar pregatit ofera '' cumparatorilor ceea ce au nevoie cu adevarat'' cred ca vin dintr-un anumit soi de aroganta paguboasa care au avut darul, in timp, sa indeparteze clientul de agentie.
DOAR CLIENTUL stie cel mai bine ce are nevoie CU ADEVARAT. Agentul doar il calauzeste fara sa impuna, il sfatuieste fara sa constranga...ii vinde ponturi (de ce nu) fara sa pretinda ce este si detinatorul adevarului!

In rest, cu respect si consideratiune, clasificarile, experientele internationale sau ridicarea unor statui false celor ''din afara'' sunt efectul nesigurantei ''celor de aici''.

Si apoi la retoricele intrebari de tipul ''Oare agentii imobiliari din Romania nu au nimic concret sa le comunice cumparatorilor si vanzatorilor de case, nu gasesc nimic ce ar trebui impartasit din cunostintele lor specializate privind imobiliarele?''......este posibil ca sa nu mai afli raspunsul.

Clientul si-a gasit deja o proprietate de cumparat/vanzare. Pa pa comision!

Publică un comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Taguri HTML permise: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.

Mai multe informaţii despre opţiunile de filtrare

To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Congratulations Your QuickLink is functioning properly